Tisztelt Tanár Kollégák!

Szeretnénk segítséget kínálni Önöknek az LMBTQ fiatalokkal kapcsolatos iskolai helyzetek kezelésében. Tapasztalatainkból tudjuk, mennyire fontos lehet egy kamasz életében a felnőtt segítők nyitott, értő, elfogadó attitűdje.

A program céljai:

A fiatalok és tanáraik, nevelőik melegséggel kapcsolatos ismereteinek bővítése, tévhiteik oszlatása. A melegség mint identitás megjelenítése személyes élettörténeteken keresztül; érzékenyítés a meleg emberek problémái iránt.

A melegség mint társadalmi jelenség megmutatása. Pozitív attitűdök kialakulásának segítése; a megbélyegzés, kirekesztés elleni közös felelősségvállalás szükségességének tudatosítása.

A Melegség és megismerés iskolai érzékenyítő programunkban nincs tabu!

Mi történik a programban?

Fogalmak tisztázása: sztereotípia, homofóbia, hetero-, bi-, homoszexualitás, transznemű, transzvesztita, nemi identitás, nemi orientáció, szabadságjogok, coming out/előbújás.

A melegséggel kapcsolatos tévhitek és előítéletek (mint pl.: a homoszexualitás bűn, betegség, nem természetes állapot, társadalomromboló; a meleg férfiak mind nőiesek, a meleg nők mind férfiasak; a „buzizás” nem is bántó; a felvonulás provokáció stb.) megvitatása és eloszlatása, valamint pozitív attitűdök és a segítőkész magatartás előmozdítása a résztvevőkben.

Konkrét érdekvédő szervezetek tevékenységének bemutatása, elérhetőségük megadása.

A program célja az érzékenyítés, és nem a direkt meggyőzés. Így természetesen tiszteletben tartjuk a miénktől eltérő (pl. vallási) nézeteket a melegséggel kapcsolatban, miközben kifejtjük bizonyos előítéletek hogyan hatnak személyes és társadalmi szinteken.

Módszerek

A foglalkozásokat, amelyek többnyire 90 percesek, (esetleg igény szerint 45, 60  percesek vagy több órások is) két, erre a feladatra speciálisan felkészített, képzett LMBTQ személy tartja.

Legjellemzőbb módszereink: személyes történeteken keresztül megmutatni az LMBTQ személyeket hitelesen, érzéseikkel, gondolataikkal, problémáikkal, valamint az ezekkel való szembesülésnek is teret adó érzékenyítő gyakorlatokkal (beszélgetés, vita, filmrészletek, szerepjátékok, kiscsoportos feladatok).

Még mindig tabu? 

tanári kézikönyv

Egy tipikus foglalkozásvázlat

Melegség és megismerés
már 15 éve

A Melegség és megismerés program 2000-ben indult. Ebben a videóban az alapítók mesélnek a program múltjáról és jelenéről.

Ha szeretné, hogy a programunk eljusson önökhöz is, keressen meg minket! Az ország bármely részébe ellátogatunk.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy ellátogathassunk önökhöz is!