Tisztelt Munkáltató!

Rengeteg szempont határozza meg, hogy egy munkavállaló teljesítménye legjavát nyújtsa, hogy motivált legyen, elkötelezett a cége iránt, illetve megfelelő munkahelyi légkörben végezze feladatait.

Ezek közé tartozik, hogy a dolgozó értékesnek és elfogadottnak érezze magát a munkahelyén, ne legyen kitéve hátrányos megkülönböztetésnek neme, bőrszíne, etnikai vagy vallási hovatartozása, politikai nézetei, szexuális orientációja, vagy nemi identitása miatt.

2010-ben a Háttér és a Magyar Tudományos Akadémia átfogó kutatást végzett az LMBT (Leszbikus Meleg Biszexuális és Transznemű) emberek helyzetéről Magyarországon. A foglalkoztatási és munkahelyi hátrányos megkülönböztetést vizsgáló kérdésekre 2110 válaszadó felelt.

A kutatásból kiderült, hogy az LMBT embereket gyakran éri hátrányos megkülönböztetés a foglalkoztatás területén; gyakoriak a munkahelyi zaklatások, a szóbeli sértegetés, a kiközösítés, illetve az elbocsátás, és az ezektől való félelem miatt a legtöbb LMBT ember nem beszél nyíltan a szexuális irányultságáról vagy nemi identitásáról a munkahelyén.

A homofób és transzfób légkör negatív hatással van az emberek beilleszkedési képességére és hatékonyságára,
ennek következményeként a munkáltató produktivitására is.

Mi történik a programban?

Melegség és megismerés Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület közös, nem formális nevelési programja, mely azzal a céllal jött létre, hogy bővítse a fiatalok és nevelőik melegséggel kapcsolatos ismereteit.

Az utóbbi években azonban több megkeresést kaptunk cégektől is, s így profilunk kibővült egy kimondottan felnőtt korosztályra  és  munkahelyi környezetre szabott metodikával.

A melegséget, mint identitást, foglalkozástartóink személyes élettörténeteiken keresztül mutatják be, érzékenyítve az adott cégek dolgozóit  az LMBT emberek problémái iránt.

Fontosnak tartjuk a munkahelyeken is a tévhitek oszlatását, a  pozitív attitűdök kialakulásának segítését; a megbélyegzés, kirekesztés elleni közös felelősségvállalás szükségességének tudatosítását, a párbeszéd kezdeményezését.

Pozitív támogató légkör

A pozitív, támogató légkör mindkét fél (munkáltató és munkavállaló) számára egyaránt előnyös, hiszen:

  • bizonyos kisebbségekhez tartozó munkatárs produktívabb, jobban magáénak érzi a munkáját, és hűségesebb a céghez, ha olyan közegben dolgozik, ahol önazonosan, személyiségét teljesen felvállalva jelenhet meg munkatársai előtt,
  • a munkaerőpiacon a cég vonzereje nőhet, ezáltal versenyelőnyt teremtve a többi munkaadóhoz képest, amennyiben hitelesen kisebbségbarát HR-politikát folytat
  • a sokféle embert befogadó vállalati kultúra köztudottan kreatívabb légkört eredményez, és pozitívan hat az innovációra.

A 2000 óta működő Melegség és megismerés civil program jó gyakorlatként hozzájárulhat ahhoz,  hogy a cégek esélyegyenlőségi tervei gazdagabbá, színesebbé válhassanak.

Tekintse meg egy tipikus foglalkozásvázlatunk

A Prezi társalapító-vezérigazgatója, Árvai Péter a 2018-as budapest Pride megnyitóján így beszélt:

„… És hogy hol tartunk ma? … Tavaly 120 CEO jött el a Pride-ra és támogatta a jelenlétével a felvonulást. Ez miért fontos? Mert az életünk felét munkában töltjük, és ha olyan munkahelyeket hozunk létre, ahol mindenkit elfogadnak és nem kell szorongjon, hanem csak azzal van elfogadva, hogy jó dolgokat hozzon létre, akkor fantasztikus eredmények születnek. …”

Ha szeretné, hogy a Melegség és megismerés program az ön cégéhez is ellátogasson, keressen minket! Az ország bármely részébe szívesen elmegyünk.

Ha Önök is szeretnék megtapasztalni programunk hatékonyságát,
várjuk megkeresésüket!