Szia!

Érezted már magad magányosnak, kirekesztve, megszívatva, kiröhögve? Volt már részed szóbeli, vagy testi bántalmazásban? És mindezt csupán azért, aki vagy? Ráadásul mondjuk pont olyan helyzetben, amikor valaki megtetszik, és szeretnél vele közelebbi kapcsolatba lépni! Ha igen, akkor tudod, hogy fájdalmas és egy életre nyomot hagyó élmény lehet.

Ezek a bántalmazó helyzetek az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) személyek, fiatalok gyakori élményei. Te mit tudsz róluk? Kik ők? Hogyan élnek, hogyan szeretnek, mitől félnek, mire vágynak?

Száz ismerősöd közül öt-tíz ember lehet LMBTQ személy. Gondoltad volna? Igen, a suliban is!

Mennyi szó esik nálatok az ő élethelyzetükről, problémáikról? Röhögés, vagy szolidaritás van? És mennyi a (szalon) buzizás órán kívül, netán közben? Esetleg a téma “elegáns” kerülése vagy éppen tabusítása történik?

A Melegség és megismerés iskolai érzékenyítő programunkban nincs tabu!

A Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület 2000 óta működteti az MM programot, amelynek célja, hogy oszlassa a tévhiteket, erősítse az érzékenységet és a civil kurázsit mindenkiben. A megfélemlítés vagy zaklatás, szekálás angol kifejezése: bullying.

Ez egy olyan viselkedést jelent, amely során egy csoport vagy egy személy, egy másik csoport vagy személy felett hatalmat akar gyakorolni. Sokszor fordul elő ez a jelenség iskolákban, közösségekben.

Nem csak fizikailag, de szóban, érzelmileg is bánthatják az áldozatot, csúfolódással, sértegetéssel. Sajnos ezeknek komoly  következményei lehetnek. A bántott fél elszigetelődik, magányt, depressziót, szorongást érezhet.

Gondolkodtál már azon,  mit tehetsz Te azért, hogy megvédd a társad? Mit tehetsz azért, hogy Te magad, vagy társaid ne legyetek sem áldozatok, sem elkövetők?

Melegként az iskolában

„Nem az a célja az órának, hogy előbújjanak az osztályban lévő melegek, hanem az, hogy elfogadó környezetet teremtsünk nekik.”

Ha szeretnéd, hogy a Melegség és Megismerés a ti iskolátokba is ellátogasson, mesélj rólunk osztályfőnöködnek, vagy egy tanárodnak, és keressetek minket! Az ország bármely részébe ellátogatunk.