Videók és hanganyagok

A Melegség és Megismerés program

Ismerd meg az MM program célját!

Melegség és megismerés iskolai érzékenyítő program 2000. novemberében indult. 2015-ben a„Meleg szemmel” videoblog rövid összefoglalót készített a 15 éves program koordinátoraival és óraadóival.

Mi történik az MM órákon?  
„Nem az a célja az órának, hogy előbújjanak az osztályban lévő melegek, hanem az, hogy elfogadó környezetet teremtsünk nekik, … érzékenyíteni próbáljuk az osztálytársaikat.”

További információért kattints a GYIK oldalra!

Mit jelent az, hogy LMBT?

A transzneműségről

A transzneműeket túl gyakran félreértik. Jackson Bird elárul néhány fontos tudnivalót transz-témában, azért, hogy segítsen azoknak, akik nem mernek kérdezni, vagy attól félnek, rosszat szólnának. Derűs és őszinte előadásában eloszlat néhány félreértést a nyelvtani nemről, az átmenetről, a nyilvános illemhelyekről és egyéb területekről.

Melyik nemhez vonzódom?

Melegként az iskolában

Budapesti diákok beszélnek arról, hogy miképpen tudtak melegként iskolai közösségükbe beilleszkedni.

A melegmozgalom rövid története

Vallás és szexuális kisebbségek

Beszélgetések a vallás és a melegség összeegyeztethetőségéről.

Donáth László és Oláh Tibor olyan gyülekezetek vezetői, ahol a melegeket is szívesen látják.

Dr. Perintfalvi Rita katolikus teológus osztja meg gondolatait velünk a következő videóban.

Részlet egy kommentből: 

„Igazán hiánypótló ez az interjú – keresztények és nem keresztények számára is láttatja, hogy a teológia időben változó, csak alapjaiban konstans gondolatrendszer.”

Az Imák Bobbyéert c. film igaz történet a vallásról és a homoszexuálisok elítéléséről szól.

Mary Griffith, egy homoszexuális fiú édesanyja az életében bekövetkezett szörnyű veszteség után, életfelfogását megváltoztatva jutott el odáig, hogy más, hasonló helyzetben lévő embereknek mutat utat, segíti át őket a nehézségeken.

Marry Griffith annak az amerikai non profit szervezetnek a képviselőjévé vált, amely homoszexuálisok szüleinek és barátainak nyújt támogatást, segíti őket közelebb az elfogadáshoz.

https://www.youtube.com/watch?v=Ki0v-M6s_al

Pride felvonulás

Az LMBTQ mozgalom egyik legjelentősebb eseménye a Pride.

1969. június 27-én a new yorki Stonewall Inn bár vendégei és alkalmazottai visszavágtak a rendőröknek, akik őket zaklatták. Azóta erre emlékezik a világ összes Pride felvonulása.

A Stonewall-lázadás tiszteletére 1970. június 29-én szervezték meg először New Yorkban a Christopher Street Gay Liberation Day (azaz a Christopher utcai melegfelszabadulás-napi) felvonulást.

Magyarországon az első Meleg és leszbikus felvonulást 1993-ban tartották.

szivárvány zászló az egyik legismertebb LMBTQ szimbólumElőször 1978-ban használták San Francisco-ban a Pride felvonuláson.

S hogy miért kell az utcára vonulni?

Erről Birtalan Balázs így írt: 

„Azzal, hogy az utcára megyünk, megmutatjuk magunkat. Ezt lehet exhibicionizmusnak is tekinteni, de lehet információadásnak is. A fiatal meleg, aki az ablakig sem merészkedik el, de az éjszakai híradóban azért megnézi a menetet, megerősítést kap: nincs egyedül a világban.

A nyitott, de tájékozatlan heteroszexuális azt látja, hogy a felvonulók többsége teljesen normális ember: nincs se kifestve, sem extravagáns ruhákba bújtatva. Talán felteszi a kérdést: „Mi a fenét akarnak ezek?” Talán el is gondolkodik rajta. Esetleg a felvonulás politikai üzenete („egyenlőséget és méltóságot mindenkinek!”) is eljut hozzá. A mai világ legnagyobb bűne a gondolkodás hiánya. Ha bárkit is arra indít a felvonulók látványa, hogy számot vessen nézeteivel, újra meg újra végiggondolja azokat, már volt értelme.”

Milyen a budapesti melegfelvonulás hangulata? Kukkants bele:

Vonulni vagy nem vonulni? 

Előbújás

A „coming out (of the closet)” az 1960-as évekből eredő angol kifejezés, ami az előbújást jelenti, vagyis azt, hogy valaki felismeri, elfogadja és másokkal is megosztja, hogy leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű vagy queer (LMBTQ). A coming out tehát egy folyamat, amelyben magunk és mások számára „előbújunk” szexuális orientációnkkal és/vagy nemi identitásunkkal kapcsolatban. Előbbi fogalom a vonzódásainkat határozza meg, míg az utóbbi azt, milyen neműnek érezzük magunkat.

Az Előbújás (Coming Out) Napját világszerte október 11-én ünneplik azért, mert ezen a napon tartottak először felvonulást Washingtonban az LMBTQ – azaz leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer – polgárok jogaiért.

Az előbújás önmagunk előtt ugyanolyan fontos, mint mások előtt. Társadalmunkban általában minden embert heteroszexuálisnak és ciszneműnek feltételeznek, tehát olyannak, aki az ellenkező neműek iránt érez vonzalmat, illetve a nemi identitása megegyezik a születési nemével. Az LMBTQ embereknek ezért minden szituációban döntést kell hozniuk, hogy kinek javítja ki a téves feltételezését, kinek bújik elő és kinek hallgat az identitásáról.
Az előbújásra leginkább azért van szükség, mert az LMBTQ embereknek is igényük van vagy lehet arra, hogy családtagjaikkal, barátaikkal, illetve a kollégáik körében őszinték lehessenek, ne kelljen titkolózniuk, rejtőzködniük, ne kelljen megjátszaniuk magukat és félrevezetniük azokat, akik fontosak számukra.

Ha biztonsággal megteheted, hogy előbújj, vállald önmagad, élj önazonosan! Ha valaki előbújik neked, őszintén a bizalmába avat, légy büszke rá és támogasd őt!

Homofóbia

Tegyél te is a meleggyűlölet és kirekesztés ellen!

Végy példát! Ne állj a melegeket gyűlölők mellé!

Lily Allen dala keresetlen stílusban szólítja meg azokat, akik megvetéssel tekintenek a homoszexuálisokra.

Részlet a dal angol szövegéből:
„Look inside
Look inside your tiny mind
Now look a bit harder
‘Cause we’re so uninspired, so sick and tired of all the hatred you harbor
So you say
It’s not okay to be gay
Well I think you’re just evil
You’re just some racist who can’t tie my laces
Your point of view is medieval”

Az eredeti dal magyar nyelvű feldolgozásával írók és egy televíziós műsorvezető mellett színészek is állást foglaltak a meleggyűlölet ellen.

Vajdai Vilmos, az egyik színész szereplő így nyilatkozott:
„A színházban kezdtük el csinálni, én a gyerekeimmel (Izabella és Péter Mirkó) együtt szerepelek benne. Mindenfajta kezdeményezést szimpatikusnak találok, ami a hátrányos megkülönböztetés ellen szól. Ez így természetes.

Az interneten terjedő jó célú dolgokban nagyok hiszek, és ha sok híres ember adja az arcát és a nevét hozzá, akkor az mindig tud egy picit segíteni ezeken a dolgokon.”

Te mit tennél?

„… Arról beszélgetünk, hogy hogy van-e dolgunk akkor, amikor valakit bántalmaznak, közbelépünk, nem lépünk közbe. … Amikor ilyen gyakorlatokat csinálunk, bevonódunk ilyen történetekbe, szituációkba, elgondolkodunk rajta, tanulmányozzuk magunkat, tanulmányozzuk a másikat…”

Állj ki magadért! – Háttér jogsegélyszolgálat

Labrisz Leszbikus Egyesület

A Melegség és megismerés program a Labrisz egyesület és a Szimpozion egyesület közös programja.

Mindkét szervezet segítséget nyújt a hozzájuk fordulóknak és örömmel fogadja önkéntesek jelentkezését céljaik megvalósításához.

Szimpozion Egyesület

Eltitkolt évek – Magyar dokumentumfilm