Tisztelt Munkáltató!

 

Rengeteg szempont határozza meg, hogy egy munkavállaló teljesítménye legjavát nyújtsa, hogy motivált legyen, elkötelezett a cége iránt, illetve megfelelő munkahelyi légkörben végezze feladatait. Ezek közé tartozik, hogy a dolgozó értékesnek és elfogadottnak érezze magát a munkahelyén, ne legyen kitéve hátrányos megkülönböztetésnek neme, bőrszíne, etnikai vagy vallási hovatartozása, politikai nézetei, szexuális orientációja, vagy nemi identitása miatt.

 

2010-ben a Háttér és a Magyar Tudományos Akadémia átfogó kutatást végzett az LMBT (Leszbikus Meleg Biszexuális és Transznemű) emberek helyzetéről Magyarországon. A foglalkoztatási és munkahelyi hátrányos megkülönböztetést vizsgáló kérdésekre 2110 válaszadó felelt. A kutatásból kiderült, hogy az LMBT embereket gyakran éri hátrányos megkülönböztetés a foglalkoztatás területén; gyakoriak a munkahelyi zaklatások, a szóbeli sértegetés, a kiközösítés, illetve az elbocsátás, s az ezektől való félelem miatt a legtöbb LMBT ember nem beszél nyíltan a szexuális irányultságáról vagy nemi identitásáról a munkahelyén.

Ugyanakkor a homofób és transzfób légkör negatív hatással van az emberek beilleszkedési képességére és hatékonyságára, ennek következményeként a munkáltató produktivitására is.

Melegség és Megismerés Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület közös, nem formális nevelési programja, mely azzal a céllal jött létre, hogy bővítse a fiatalok és nevelőik melegséggel kapcsolatos ismereteit. Az utóbbi években azonban több megkeresést kaptunk cégektől is, s így profilunk kibővült egy kimondottan felnőtt korosztályra  és  munkahelyi környezetre szabott metodikával.

A melegséget, mint identitást, óraadóink személyes élettörténeteiken keresztül mutatják be, érzékenyítve az adott cégek dolgozóit  az LMBT emberek problémái iránt. Fontosnak tartjuk a munkahelyeken is a tévhitek oszlatását, a  pozitív attitűdök kialakulásának segítését; a megbélyegzés, kirekesztés elleni közös felelősségvállalás szükségességének tudatosítását, a párbeszéd kezdeményezését.

A pozitív, támogató légkör mindkét fél (munkáltató és munkavállaló) számára egyaránt előnyös, hiszen:

 

- bizonyos kisebbségekhez tartozó munkatárs produktívabb, jobban magáénak érzi a munkáját, és hűségesebb a céghez, ha olyan közegben dolgozik, ahol önazonosan, személyiségét teljesen felvállalva jelenhet meg munkatársai előtt,

 

- a munkaerőpiacon a cég vonzereje nőhet, ezáltal versenyelőnyt teremtve a többi munkaadóhoz képest, amennyiben hitelesen kisebbségbarát HR-politikát folytat

 

- a sokféle embert befogadó vállalati kultúra köztudottan kreatívabb légkört eredményez, és pozitívan hat az innovációra.

 

A 15 éve működő Melegség és Megismerés civil program jó gyakorlatként hozzájárulhat ahhoz,  hogy a cégek esélyegyenlőségi tervei gazdagabbá, színesebbé válhassanak.

Ha Önök is szeretnék megtapasztalni programunk hatékonyságát, várjuk megkeresésüket!